14 de nov. 2011

PÍNDOLA 2: LA PIRÀMIDE DELS ALIMENTS

L'alimentació dels nostres fills i filles ens preocupa molt, per això, seguim amb el projecte que vam posar en marxa el curs passat d'anar difonent informacions sobre el tema sota el nom de 'píndoles saludables'! Heu sentit parlar de la piràmide dels aliments? La teniu en compte a l'hora de programar el vostre menú diari?

La piràmide dels aliments és un esquema que determina les racions diàries recomanades dels diferents grups alimentaris. Els aliments que es troben a la base són més importants en la nostra dieta que els aliments que es troben en el vèrtex superior.

La piràmide està constituïda per set grups d'aliments, que són:

1. Farinacis i fècules: pa, pasta, patates, arròs i cereals 2. Fruita 3. Verdures i hortalisses 4. Carn, peix, ous i llegums 5. Llet i derivats 6. Olis i fruita seca 7. Dolços i llaminadures

Les racions recomanades varien, en nombre i quantitat, segons l'edat, el sexe, el ritme de creixement i l'activitat física.

Es considera que l'aportació energètica en l'edat escolar respon a la fórmula: 1.200 kcal + (100 kcal x anys d'edat). O sigui, que un infant de 7 anys, vindria a necessitar 1.900 kcal (ho calculem: 1.200 kcal + (100 kcal x 7).

Es recomana repartir la ingesta dels aliments en 5 àpats diaris: tres de principals (esmorzar, dinar i sopar) i dos de complementaris (un a mig matí i un altre, el berenar, a mitja tarda). Aquests àpats aporten diferents quantitats d'energia: Esmorzar (25%) - Dinar (35%) - Berenar (15%) - Sopar (25%)

Us adjuntem a continuació dos gràfics, un amb la piràmide alimentària dels infants (la de l'esquerra) i un altre amb la piràmide dels adults (la de la dreta). En el cas dels adolescents, s'aplica el mateix model que en els infants però augmentant les racions de farinacis i fècules a 5 o 6 al dia.

Si fas clic a sobre de la imatge, la podràs veure ampliada.

PIRÀMIDE INFANTS (esquerra) - PIRÀMIDE ADULTS (dreta)









La informació l'hem obtingut de la 'Guia d'alimentació saludable a l'etapa escolar', editada per la Generalitat de Catalunya i de http://www.5aldia.es/, una pàgina creada a iniciativa de Mercabarna i l'Associació Gremial d'Empresaris Majoristes de Fruites i Hortalisses de Barcelona i Província (AGEM).

0 Comments: